Mrkvová bábovka

Rychlá, vláčná, pomerančem ovoněná a krásně vláčná mrkvová bábovka. Ať už ji po upečení jen pocukrujete, polijete čokoládou, nebo na ni vyšleháte trošku šlehačky, stane se u Vás doma stálicí.

Pokud chcete bábovku trochu ozvláštnit, přidejte do ní posekané ořechy a ovoňte ji skořicí nebo kardamomem. Podzim jako vyšitý :)!

RECEPT a co na něj budete potřebovat
3 vejce
200 g cukru krupice
200 ml oleje ( já používám řepkový)
300 g oloupané mrkve
nastrouhaná kůra z 1 pomeranče
80 g mletých mandlí
250 g polohrubé mouky
50 g hladké mouky
10 g kypřícího prášku do pečiva
špetka soli

POSTUP

  1. Všechny ingredience vytáhněte z lednice aspoň hodinu před začátkem pečení, aby měl pokojovou teplotu.  
  2. Mrkev oloupejte a na struhadle nastrouhejte najemno. Dejte chvilku stranou.
  3. Troubu rozpalte na 170 stupňů a formu na bábovku vymažte másle, vysypejte hrubou moukou a přebytečnou mouku z formy vyklepejte.
  4. Do mísy mixéru dejte vejce a cukr. Šlehejte, dokud nevznikne světlá a nadýchaná vaječná pěna, bude to trvat asi 8-10 minut. Poté rychlost mixéru nechte na nejvyšší otáčky a postupně pramínkem přilévejte olej. Přidejte nastrouhanou mrkev, nastrouhanou pomerančovou kůru a promíchejte cukrářskou špachtlí.
  5. Do těsta přidejte mleté ​​mandle, prosejte obě mouky smíchané s práškem do pečiva a solí. Vše pak zlehka promíchejte, dokud se  všechny ingredience nespojí.
  6. Těsto na bábovku přelijte do formy a dejte péct do trouby asi 45 – 50 minut. Jestli máte bábovku upečenou poznáte tak, že do ní píchnete špejlí a po vytažení bude suchá.
  7. Upečenou bábovku nechte vychladnout asi 10 minut a poté ji vyklopte z formy ven. Bábovku před podáváním můžete jen pocukrovat a nebo polít rozpuštěnou čokoládou.

B.

 

Napsat komentář