Vaječný likér

PC056928

Pití našich babiček a maminek – to je „Vaječňák“. Mně samotné docela trvalo, než jsem likérům a vaječňáku přišla na chuť, ale teď si bez něj nedokážu představit Vánoce. Navíc krásně voní vanilkou, badyánem, skořicí a muškátovým oříškem. Je krásně jemný a rum mu dává správný říz. Je opravdu výborný.

RECEPT a co na něj budete potřebovat

520 ml smetany ke šlehání 31%
200 ml neslazeného kondenzovaného mléka (9% Tatra mléko)
1/2 lžičky skořice
1/2 lžičky muškátového oříšku
2 hvězdičky badyánu
1 vanilkový lusk
6 žloutků
125 g třtinového cukru
150-200 ml rumu (podle toho, jak moc máte rádi silný vaječňák)

POSTUP

  1. Smetanu, kondenzované mléko, skořici, muškátový oříšek, badyán a semínka z vanilkového lusku (přidejte i vyškrábaný lusk, před zašleháváním ke žloutkům ho vyndejte) smíchejte v hrnci s nepřilnavým dnem (nebo ve vyšší pánvi) a pomalu zahřívejte na středním plameni – směs se nesmí vařit. Smetanu s kořením občas promíchejte, aby se nepřipalovalo.
  2. Mezitím si ve větší míse vyšlehejte žloutky s cukrem do pěny. Bude to trvat cca 7-8 minut.
  3. Nejprve zašlehejte jednu naběračku horké smetany k šlehajícím se žloutkům (nechte asi 1 minutu) a poté za stálého šlehání na nízké otáčky přilejte zbytek k vyšlehaným žloutkům, dokud nebude směs dostatečně prošlehaná a spojená.
  4. Vyšlehanou smetanu se žloutkama vraťte zpět do hrnce a pomalu zahřívejte, do té doby, dokud nebude tekutina mírně hustá – nesmí se vařit!
  5. Poté stáhněte z plotny a přilejte rum.
  6. Nechte vychladnout, přelejte do připravených a vyvařených nádob a dejte do lednice.

B.

6 komentářů: „Vaječný likér

Napsat komentář