Dýňový „dort“ s perníkovým korpusem

Perník, dýně, povidla, karamel a čokoláda… PODZIM!

Tenhle dort (ač se může podle postupu zdát moc náročný) je fakt jednoduchý na přípravu a věřte mi, že se po něm budete olizovat :), protože ten kdo miluje podzim, bude milovat i tenhle krásně voňavý podzimní „dort“.

RECEPT a co na něj budete potřebovat

Na perníkový korpus
150 ml řepkového oleje
100 ml vody
240 g cukru krupice (160 g do rozvaru a 80 g k bílkům)
15 g holandského kakaa
4 vejce
190 g hladké mouky
10 g perníkového koření
3 g kypřícího prášku
3 g jedlé sody

Na dýňový krém
350 g cream cheese
150 g mascarpone
300 g dýňového pyré
90 g cukru krupice
5 g mleté skořice
4 plátky želatiny
20 ml vody

Na čokoládovou polevu
200 ml smetany ke šlehání 33%
200 g čokolády
1 lžíce másla

Na promazání korpusu 200 g povidel a 30 ml rumu
Na dekoraci 200 ml smetany ke šlehání 40%, posekané ořechy, ostružiny... nebo cokoliv, co Vám chutná 🙂

POSTUP

  1. Ideálně den předem si připravte dýňové pyré na krém. Dýni Hokkaido rozkrojte, vydlabejte, nakrájejte a dejte péct na 200°C po dobu 35 minut. Po upečení ji ihned rozmixujte a nechte pyré zcela vychladnout. Poté jej přes noc dejte do lednice.
  2. Druhý den si vytáhněte všechny suroviny na perníkový korpus alespoň hodinu před začátkem pečení.
  3. Troubu rozpalte na 180°C  a formu o průměru 24 cm vyložte pečícím papírem včetně jejich boků.
  4. Do kastrůlku si nachytejte řepkový olej, vodu, část cukru a kakao. Vše dejte na plotnu a míchejte, dokud se zcela nerozpustí cukr. Pak stáhněte z plotny a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.
  5. Po vychladnutí rozvaru si oddělte žloutky od bílků. Bílky dejte do větší suché a čisté mísy a začněte 1 minutu šlehat. Poté přidávejte postupně zbytek cukru a nechte šlehat další 2 minuty, pak ke šlehajícím bílkům začněte přidávat jeden po druhém žloutky a nechte na plný výkon ještě 2 minuty zapracovávat do těsta.
  6. Mixér stáhněte na nejpomalejší rychlost a pomalu začněte přilévat vychladlý rozvar. Mixér vypněte a ke směsi prosejte mouku smíchanou s perníkovým kořením, kypřícím práškem do pečiva a jedlou sodou. Pomocí cukrářské špachtle vše zapracujte. Takto připravené těsto nalijte do připravené formy a dejte péct na 35-40 minut (vyzkoušejte špejlí, jestli už máte upečeno). Upečený korpus vytáhněte a nechte zcela vychladnout.
  7. Po vychladnutí si korpus rozkrojte na dvě části a připravit si krém (ještě předtím, ale boky formy vymažte máslem a vyložte je pečícím papírem, nebo je obalte alobalem a dejte formu dohromady, na její dno tak položte první prokrojený plát korpusu). Do mísy si dejte mascarpone, cream cheese a cukr – vše šlehejte asi 1 minutu, dokud nebudete mít hustější krém, pak přidejte dýňové pyré spolu se skořicí a nechte další 2 minuty zašlehávat.
  8. Na talíř si dejte želatinu, tu zalijte vodou a nechte ji 10 minut nabobtnat. Poté ji vymačkejte, dejte do menšího kastrůlku a nechte ji za stálého míchaní zcela rozpustit. Ihned pak želatinu stáhl čte z plotny a nechte 1 minutu vychladnout. K želatině pak přidejte 1 lžíci krému, rychle ho se želatinou rozmíchejte a přidejte ke zbylému krému, kde vše pořádně promíchejte dohromady. Takto připravený krém naneste na korpus, který máte připravený ve formě, přiklopte ho druhou částí seříznutého korpusu a dejte vše do lednice.
  9. Nachystejte is povidla. Povidla si smíchejte s rumem a dejte chvilku stranou.
  10. Připravte si čokoládovou polevu. Do rendlíku dejte smetanu spolu s máslem a nechte na plotně zahřívat. Do větší misky si dejte čokoládu, kterou nalámejte (nebo nasypejte podle toho, jakou čokoládu používáte). Smetana nesmí vařit, takže těsně pod bodem varu ji stáhněte z plotny, zalijte jí připravenou čokoládu a nechte asi půl minuty odpočívat. Poté vše vymíchejte dohladka.
  11. Z lednice si vytáhněte formu s „dortem“. Vršek potřete povidly a na ně pak nalijte a rovnoměrně rozprostřete čokoládovou polevu. Vše pak dejte přes noc odpočívat do lednice.
  12. Druhý den před podáváním vyšlehejte šlehačku, kterou pak dejte do cukrářského sáčku s ozdobnou špičkou a ozdobte jí dort. Vše pak posypejte pomletýma nebo nasekanýma oříškama, polijte karamelem… zkrátka ozdobte tím, na co zrovna máte chuť.

B.

Napsat komentář