Dýňovo-skořicoví šneci

Já miluju podzimní dezerty… jsou nadýchané kynutím a při jejich pečení nádherně voní celý byt. Je to případ i těchto dýňovou-skořicových šneků… Už když kyne těsto, tak chodím do kuchyně koukat a nasávat tu jejich vůni…

RECEPT a co na něj budete potřebovat

450 g hladké mouky
30 g droždí
180 g pyré z dýně Hokaido
110 ml vlažného mléka
100 g cukru krupice
30 ml oleje
1 celé vejce
3 g skořice
3 g kardamomu

Na náplň
50 g rozpuštěného másla
100 g třtinového cukru
2 lžičky skořice
1/4 lžičky kardamomu

  1. Do větší misky si dejte vlažné mléko, rozdrobte do něj droždí, přidejte 2 lžíce cukru, lžíci mouky. Vše promíchejte a nechte na teplém místě 20 minut vzejít kvásek.
  2. Do mísy, ve které budete zadělávat těsto dejte mouku, zbytek cukru, dýňové pyré (to si připravte upečením vydlabané hokaido dýně na 200°C asi 35-40 minut), vejce, olej, skořici, kardamom a vzejítý kvásek. Těsto, pokud máte kuchyňský robot nechte hákem zpracovávat asi 10 minut. Pokud robot nemáte, těstu věnujte alespoň 15 minut práce :). Poté těsto přikryjte utěrkou a nechte 70 minut kynout.
  3. Po vykynutí si podsypte pracovní plochu hladkou moukou, těsto na ni zlehka propracujte a vyválejte na obdélník cca 45×55 cm. Ten potřete rozpuštěným máslem a posypejte třtinovým cukrem, který smíchejte se skořicí. Těsto s náplní srolujte a z těsta odkrajujte zhruba stejné kusy.
  4. Troubu si rozpalte na 180°C. Kulatou formu o průměru 24 cm vyložte pečícím papírem a šneky krájejte a skládejte s rozestupy vedle sebe. Z uvedeného množství uděláte 8-9 šneků. Šneky přikryjte čistou utěrkou a nechte je ještě na 20 minut dokynout.
  5. Po dokynutí dejte šneky do rozehřáté trouby a pečte 25 minut.
  6. Po vychladnutí můžete šneky jíst jen tak, pocukrovat je a nebo je polít polevou, kterou najdete TADY.

B.

Napsat komentář