Vánočka

PC153151

Vánočka a vanilkové rohlíčky… to je highlight našich Vánoc :). Letos jsem napekla Vánoček opravdu hodně… recepty od babiček, tetiček a konečně tady je ta, která nám chutnala ze všech nejvíc. Doufám, že bude stejně chutnat i Vám a hlavně, že se Vám povede. 

RECEPT a co na něj budete potřebovat

420 g hladké mouky
100 ml smetany ke šlehání 33%
110 ml plnotučného mléka
2 celá vejce
25 g droždí
85 g cukru krupice
10 g vanilkového cukru
kůru z 1/2 citrónu
50 g rozinek (a 3 lžíce rumu k nim)
špetka soli
hrst mandlí na plátky

POSTUP

  1. Do mísy od robota vsypte mouku, udělejte v ní důlek, do kterého rozdrobte droždí, přidejte lžíci cukru a 60 ml vlažného mléka smíchaného se smetanou. Nechte vzejít kvásek cca 15 minut.
  2. Po uplynutí 15 minut přidejte 2 vejce, zbytek cukru, vlažné mléko se smetanou, špetku soli, citrónovou kůru a vše nechte hníst v robotu zhruba 10 minut – těsto musí být vláčné, lesklé a musí se odlepovat od stěn mísy.
  3. Nakonec přihoďte rozinky, které před pečením namočte v rumu (nedávejte je do těsta s rumem) alespoň na 30 minut a nechte zapracovat cca 1 minutu do těsta.
  4. Těsto poté přikryjte suchou utěrkou a nechte na teplém místě kynout cca 75-90 minut – tak, aby těsto zdvojnásobilo svůj objem :).
  5. Po vykynutí lehce pomoučněte vál, těsto rozdělte na zhruba stejné kusy, každy propracujte a vyválejte hada cca 25-30 cm dlouhého.
  6. Já vánočku peču ze 4 pramenů, tak Vám tady nechám video návod, podle kterého motám vánočku já 🙂
  7. Po upletení vánočku dejte na plech vyložený pečícím papírem, přikryjte suchou utěrkou a nechte kynout další hodinu (já vánočku po upletení potřu rozšlehaným vajíčkem a přikryju ji větší nádobou nebo poklopem, který je dostatečně velký na to, aby vánočka nakynula a nechávám kynout takhle – takže použiju třeba velký pekáč).
  8. Po uplynutí hodiny vánočku potřete vajíčkem, posypejte hrstí mandlí (já potírám znovu) a do trouby, kterou rozehřejte na 190ºC dejte plech s vánočkou a troubu ihned stáhněte na 160ºC a pečte 40-45 minut. V polovině pečení vánočku přikryjte alobalem, aby se Vám nepřipálila :).
  9. Pak už jen nechte vychladnout, pocukrujte, nakrojte a dobrou chuť :).

B.

PC153098

PC153120

PC153170

Napsat komentář