Máslové loupáčky

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nadýchané, máslem vonící a úžasně chutnající… to jsou tyhle loupáčky. Jsou skvělé jen tak, ale ještě lepší jsou s máslem, marmeládou a teplým čajem nebo kakaem. Recept není těžký a vůbec se kynutého těsta nebojte :), určitě se Vám povedou.

RECEPT a co na něj budete potřebovat

20 g droždí
50 g cukru krupice
500 g hladké mouky
špetka soli
30 g rozpuštěného másla
180 ml vlažné vody
100 ml vlažného mléka
1 vejce na pomazání loupáčků před pečením
mák

POSTUP

  1. Do mísy od robota si dejte mouku, 25g cukru, sůl, vše promíchejte a udělejte důlek. Ohřejte si mléko spolu s vodou, nalejte je do připraveného důlku, přisypte zbylý cukr a rozdrobte droždí. Droždí ve vodě a mléce lehce rozmíchejte a nechte 15 minut vzejít kvásek.
  2. Po 15 minutách přidejte rozpuštěné máslo a poté nechte těsto hníst cca 5 minut. Uhnětené těsto vložte do čísté, olejem vymazané mísy, překryjte čistou utěrkou nebo potravinovou fólií a nechte hodinu kynout.
  3. Až budete mít těsto vykynuté, tak si lehce podsypte pracovní plochu moukou a těsto rozdělte na cca 90 g kousky (těsto Vám výjde na 9-10 loupáčků), které rozválejte na cca 20-25 cm dlouhý oválek a poté jej zaviňte do tvaru loupáčku. Loupáčky přendejte na připravený plech, který si vyložte pečícím papírem, překryjte čistou utěrkou a nechte je ještě 30 minut odpočívat.
  4. Troubu si rozehřejte na 200°C a před pečením loupáčky potřete rozšlehaným vajíčkem a posypte mákem. Pečte 20-25 minut – dokud nezezlátnou.

B.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

 

6 komentářů: „Máslové loupáčky

Napsat komentář