Skořicoví šneci

PA029135-2

Taky to vidíte jako já? Zapálené svíčky, teplé ponožky, čaj a v ruce skořicový šnek… To je pohádka :)! O tenhle recept jste si hodně psali a já jsem za to opravdu moc ráda, protože tohle je podzim v jednom kousnutí… 

RECEPT a co na něj budete potřebovat

Na těsto
240 ml vlažného mléka
70 g rozpuštěného másla
70 g cukru krupice
1 balíček sušeného droždí
560 g hladké mouky
4 g soli
1 vejce
4 g skořice

Na náplň do šneků
120 g třtinového cukru
100 g rozpuštěného másla
11 g skořice

Na polevu
160 g moučkového cukru
8 g másla
30 ml mléka
1 lžička javorového sirupu

Můžete polevu také udělat ze 100 g cream cheese sýra, 110 g moučkového cukru, 30 g javorového sirupu a 30 ml mléka – cream cheese šlehejte 5 minut, poté ztlumte rychlost mixéru přidávejte po lžících cukr a nakonec rychlost zvyšte a přilejte mléko  a javorový sirup… a máte hotovo :).

POSTUP

  1. Do větší mísy dejte cukr a přidejte vlažné mléko a rozpuštěné máslo. Vše promíchejte a vsypte sáček sušeného droždí – jemně promíchejte, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě 15 minut odpočívat.
  2. Poté přidejte 420 g hladké mouky, vejce, sůl, skořici a vypracujte těsto, které Vám bude lepit (pokud máte kuchyňského robota, tak rovnou těsto zadělávejte v míse od robota a použijte hnětací hák).
  3. Přidejte zbytek mouky a těsto zpracovávejte dalších zhruba 5 minut – mělo by se odlepovat od stěn mísy.
  4. Těsto ještě propracujte ručně a dejte do čisté mísy na teplé místo. Nechte kynout dvě hodiny – po hodině těsto propracujte.
  5. Po 2 hodinách si podsypejte vál, těsto na něj vyklopte, pořádně propracujte a vyválejte na zhruba 30×50 cm plát. Potřete ho rozpuštěným máslem, posypte třtinovým cukrem a nakonec skořicí.
  6. Těsto opatrně smotejte do ruličky a krájejte na zhruba 2,5-3 cm velké kousky. Opatrně je poté přemístěte do připraveného pekáčku, kde je nechte ještě pod utěrkou odpočívat dalších 30 minut.
  7. Mezitím si troubu rozehřejte na 190°C.
  8. Šneky pře pečením můžete potřít vejcem a dejte je do trouby péct na 15-17 minut – prostě dozlatova :).
  9. Po upečení je nechte vychladnout a nakonec si vymíchejte polevu z moučkového cukru, rozpuštěného másla, mléka a lžíce javorového sirupu a šneky polejte. (poleva je ale opravdu moc sladká, takže s ní  radši opatrně).

B.

TIP pro Vás: Nebojte se šneky „obzvláštnit“ tím, že do nich přidáte nastrouhané jablko nebo hrušku. Jejich chuť tak bude zase o kousek lepší.

A ještě druhý TIP :): Pokud chcete šneky péct odděleně a ne v pekáčku, na náplň dejte do misky 125 g másla pokojové teploty, 40 g třtinového cukru, 2 lžičky mleté skořice. Vše dohladka vymíchejte a pomažte náplní rozválené těsto. Důkladně těsto smotejte, nakrájejte a skládejte na plech vyložený pečícím papírem s dostatečným rozestupem od sebe.

PA029165

PA029098

6 komentářů: „Skořicoví šneci

  1. Dobrý večer musím Vám poděkovat protože je to skvělej a velice chutnej recept riskla sem to a připravila šneky pro návštěvu a naprostá spokojenost. Děkuji a těším se na další recept 😊😊😊

    To se mi líbí

  2. Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat, jestli jednomu sáčku sušeného droždí odpovídá kostka čerstvého droždí?
    Mám pocit, že ty sáčky jsou kolem 10g, tak jestli nestačí třeba jen půlka čerstvého? 🙂 děkuji moc za odpověď. Vera

    To se mi líbí

Napsat komentář